Saturday, 30 July 2011

Jalor Hill wif luv...

Alhamdulillah...sy sudah selamat sampai kat rumah mak sy, dalam 1.45 am. Lambat sampai sebab sy gerak dalam nak dekat kul 10 pm gerak balik, siap menyinggah ke rumah abgtih amek anak2 dia iaitu si Along dan Adik [lihat gambar di bawah yer sume...]. Takpe laa, sesekali jaga anak dia, kan... Sy dengan MEH [my en. Hubby] kira close la jugak dengan budak berdua ni. Tapi takde la sampai berniat nak rampas kasih sayang diorang dengan mama dan ayah diorang. Ye la, sampai kata soh anak2 buah sy ni tukar binti dengan nama MEH. Haishh...mana buleh, kan... Agak2 laa...jgn la sampai abg dengan kakak ipar sy terluka ati. Balik kg sebelah sy ni jugak sebab kebetulan MEH dapat cuti. So sy ajak dia sambut puasa Ramadhan 1432H yang bakal menjelang dalam beberapa hari lagi. Kira ok laa... Nanti time raya, kompom sy kena raya sebelah utara dulu. Biasa laa kalau dah kawen dengan orang berlainan negeri ni, kan... :) ...Sy takmo terjebak macam sesetengah kes kat luar tu. Asal berebut raya jer, cerai... Haishh...mintak dijauhkan...! Nauzubillah min zaliq!



Gambar kat atas ni antara jalan nak pegi ke rumah mak sy. Rumah mak sy ni kat sebelah kanan tapi no. 2 dari bawah. Nama pon Kg. (F) Bukit Jalor, kan... Bukit yg berbukit2... :) 


Ikotkan sy memang jarak dapat balik rumah mak sy atas sebab kekangan tugas MEH. Biasa la, kan... Time bujang dengan sesudah bergelar suami/ister, sudah pasti ada beza. Since MEH berkursus ni, dapat la sy ikot Kak Ngah balik ke kg. Tapi...sy balik atas izin MEH tau? Ye la, dia boleh katakan selalu jugak kena outstation sepanjang tempoh dia kursus ni... Ada peluang, sy balik laa sementara hayat mak sy masih ada. Dalam pada masa yang sama, sy masih mempunyai adik-beradik, kan...


Sekali sy dapat balik ke rumah mak, sy takkan lepaskan peluang menyiram bunga2 tanaman dari tangan mak sy yang sejuk tu. Setakat ni alhamdulillah, apa je mak sy tanam, ok je hidupnya. Sampaikan rumah sy dah jadi macam taman bunga. Bila kitorang amek gambar sekitar rumah, semua tanya, "snap pic ni kat taman mana?". Maka jawapannya...taman rumah no. C-380, KFBJ...hehe... 



So...inilah teratak kitorang semua, rumah mak dengan arwah abah sy. Dulu memang design umah Felda. tau je la, design rumah Felda kan simple je. Ada satu bilik yang mana itu la jugak master room. Namun berbekal modal yang ada sedikit demi sedikit, mak dengan arwah abah sepakat mengubah struktur rumah seperti rumah kampung. KFBJ ni di buka since area 1968-1969, sebab itu la sudah diikhtiraf kampung. Mak plak kata, dia belum terasa nak ubah rumah ni sepenuhnya seperti jiran2 yang sudah mengubah paras rupa bentuknya. Semuanya kerana rumah ni terdapat seribu memori antara dia bersama arwah abah sy dulu. Kitorang adik-beradik pon setakat ni belum jugak terasa nak mengubahnya. Kecuali sekiranya rumah ni mengalami ancaman serangga seperti anai2. Haaa...kalau tu, memang dah tak boleh nak elak laa... Ok laa... Sy nak stop dulu. Nak menikmati kesejukan Jalor Hill [Bukit Jalor] plak... Bak Kak Ngah kata, "macam dekat Genting Highland!". Tapi kalau kena cuaca cerah, haaa...amek la tahap kepanasan sampaikan sidai baju pon cepat kering...hehe...

~28 Syaaban 1432H~

Thursday, 28 July 2011

Da lama sy tak tension mcmnih...!

Pagi tadi sy join tengok ceramah pasal dadah. Bila balik opis jer, melambak2 keje. Kiranya keje banyak pending la. Tatau mana sy nak mulakan. Semua benda urgent. Dengan surat daftar, pemilihan nama nak ke perhimpunan kat ibu pejabat. Tapi takpe...nama pon keje. Ada benda yg pendamkan sebenarnya. Nak sy 'muntahkan' kat sini, jadi isu plak kang. Yg pasti, bkn dgn seOPIS dengan sy...but SOMEONE...! Siapa dia...? Agak2 senang, sy gitau. Wat masa ni memang sy tengah BLUR! Harap2 jangan laa hari ni ada yang nak JOLOK SARANG TEBUAN. Kang tambah teruk jadinye kang... Haaa...tak pasal2 jadi hal.

Sy nak jerit macam nenek ni...agak2 buleh tak? X(

~27 Syaaban 1432H~

Wednesday, 27 July 2011

Erkkk...!!! Alhamdulillah...

Alhamdulillah...kenyang sudah perot sy... Tadi tak duga, en. Hubby and my sista, Kak Ngah temankan sy berbuka. Makan nasi putih la sy... Ader la lauk-pauk sket. Dan yg menu paling best, lauk ikan siakap steam! Tah nape tah, tekak ni mcm nakkkk sgt mkn ikan siakap steam. Hahh! Sy bukan mengidam, hokay... :) ...Tapi kalau betul pon, pe salahnya...hehe... Tekak orang yg tgh puasa ni mmg mcm-mcm. Asalkan jgn membazir... TengQ Kak Ngah lanje & tunaikan hajat adik pompuan anda ni nk mkn ikan siakap steam... :)
Takdan nak snap time ikan tgh ada. Perot sudaa lapaq...! Hehe...

Selesai sudaa... Alhamdulillahhh... Ada rezeki, kita mai mkn lagi nohhh...? :D



~25 Syaaban 1432H~

Puasa ohhh puasa...

Hurmm...jam dah nak pukul 5 pm. Jap lagi nak balik. Lagi 2 jam dah nak berbuka. Sy memang camni, semua benda nak last minit...hehe... Minggu depan dah nak puasa, tapi sy dah puasa dulu...hehe... Kalau ikut kiraan sy, minggu depan macam tak dapat je puasa sulung... Tapi doa2 dapat laa... Klu puasa penuh lagi syok...! [Preggy ke, kan... ;)]. Kepala dok putar2 ni, pebenda yg sy nak makan time berbuka nanti? Tekak mengidam macam2, tapi kang macam tamak plak...hehe... Selamat berbuka kat diri-sendiri... :)

~25 Syaaban 1432H~

Saket mata tak tgk kaler font blog sy? Hihi...

Saje je sy guna font warna biru turquoise ni. Saket mata tak nengoknye? Sebenarnya ni salah satu warna favourite sy. Janji dia dalam keluarga BIRU yg mana warna ni memang warna kegilaan sy. Kat umah sy banyak barang2 warna ni sampai en. Hubby tak terkata apa. So agak2  kalau sesapa nak kasi gift kat sy, kasi laa warna biru eaa...? Hikhikhik... Tak boleh bla, siap demand plak mcmtu, kan? Hehehe... Saje je sy taip ni. Bukan ada idea sgt gi pon. Kena balik umah, baru mencurah2 idea. Itu pon kalau sy tak penat laa... Ye la, still ganti pose lagi sy nih. Pastu saje nak hilangkan rasa sleepy tahap baboon ni. My boss jgn maraa eaa... Bukan apa, mata sy kecik beso kecik beso je ni... Commercial break satttt....! :) ...Keje sy jalan eaa... K lah, to be continued...


~25 Syaaban 1432H~

Mata ngantuk...tapi...hehe...

Teruknya sy nih...! Mata ni macam dah ngantok. Hati bagai nak gila dgn majunya nak merepek-meraban lagi kat blog ni. Cuma satu jer, esok jgn laa train monorail tak amek penumpang time waktu puncak nak gi keje. Puas nak budget time, mesti terlajak 5 ke 10 minit nk sampai opis. Kalau da lewat tu, mula laa jalan tak cukup tanah. Sy ni bukan tak buleh nak pegi keje awal2, buleh... Tapi ye laa, hari2 kul 5 am sy da bangon, kena tengok en. hubby sy gi keje. Tapi takpe laa, nextweek dah pose, kompom memang direct bersiap gi keje. Ye la, kena sampai opis sebelom abis waktu anjal yg pertama iaitu sebelom kul 7.30 am (WP1). Kalau sy tak amek waktu anjal pertama, alamatnya ada yg berbuka dalam bas kang...haaa... Sy gak yg merungut2...hehehe...

Mintak-mintak jangan laa jadi camni sok...haha!!!

~24 Syaaban 1432H~

Tuesday, 26 July 2011

Kenali saya yg tak pemes nih....! (*_^)

Sebenarnya ni sy saje je testing2 buat blog. Sy pon bkn penulis yang bagus. Tapi setelah tengok singgah blog2 orang laen, rasa mcm terdetik plak nak buat blog sendiri. Terasa nak jgak merepek-meraban kat sini. By the way, let me introduce myself... Nama sy yg telah diberi oleh parents sy ialah NURULKURSIMAH BINTI KURNAIN.

Mesti korang akan terfkr, nama mcmni mmg takde dlm Malaysia ni, kan? Semuanya gara2 mak kesayangan sy tu laa yang teringatkan ayat Kursi. Memula tu kakak sy yg dipanggil Kak Ngah nak ubuh nama sy, NURUL ADZLIZA. Dah mcm nama penyanyi Juliza Adzlizan plak...hehe... Oleh kerana sy ader cousin nama 'Liza', maka mak sy reject nama yg Kak Ngah sy cadangkan. Maka...guna la sy nama ni sampai laa skg ni. Takkan nk ubah plak. Kang naek mahkamah plak kang, ye la, nak angkat sumpah...hohoho...


Sy dilahirkan pada 6 April 1981 bersamaan 2 Jamadil Akhir 1401 H yg lalu... Masa sy taip kemerepekan yg julung2 pertama kalinya ni, sy baru je 3 bln menginjak ke level 3... Hurmm...rasa mcm kejap jer dah masuk era 30an...hehe... Tapi perangai rasa mcm bebudak lagi nih...hihihi... Berasal dari tanah beradat, Rembau, Negeri Sembilan. Tu sebelah mak sy. Ikotkan sy ni campuran, mix gitu! ;) ...My mom memang Melayu Nogoghi, then my late abah is Jawa Selangor [Sabak Bernam].

Sy ni anak bongsu dari 7 adik-beradik [itu yg manja semcm jer tuh...hihi...]. Sorang kakak & ada 3 org HERO , kira abg2 sy laa smuanye tuh... Jadi mcm inti burger, roti-daging-roti. Itu sbb sy ni mcm ganas [sket jer tau?] oleh kerana terpengaruh dgn kelakian abg2 sy. But now, takde dah, da jadi wanita lemah-lembut...[lemah-lembut kerrr...?] So skg adik-beradik sy semuanya tinggal 5 org je [termasuk aku] sebab 2 org telah berada di sisi-Nya... Sorang tu arwah Abg Long sy, meninggal kerana pendarahan dalam otak semasa beliau berumur 11 thn. Yg sorang lagi tu, mak sy bleeding lalu keguguran di kala kandungannya baru berusia 3 bulan. Mak mmg tak sedar langsung yg dia preggy. Sekali bidan tgk, perempuan... Klu tak, 2 org dah kakak sy. Takpe 'kak', insyaAllah, kita akan bertemu DI SANA... Maka membesar la kami smua di dalam keluarga KURNAIN BIN MARJUKI (1931-2008).

 

Sy sudah pon mempunyai suami a.k.a hubby yang bernama EN. MUHAMMAD SOBRI BIN DARUS @ CHE ROS. Kami bernikah pada 18.08.2007, kira2 4 thn yg lepas. Sy dah penat nak bercinta lama2. Bkn sy tak pernah frust. Saket woo frust2 nih... Dia ajak sy kawen bila tgk ada chemistry sy dgn dia, maka jadi la beliau Mr. Right sy... 2 bulan lebih saling mengenali, no declaration, tup2 ajak sy tunang plak... ;) ...maka lamaran beliau diterima... Bertunang selama 3 bulan lebih then terus mengikat ikatan yang lagi kukuh iaitu PERKAHWINAN... Alhamdulillah, sudah nak 4 thn kami bersama. Sungguh pon mcmtu, dah mcm2 gak sy lalui dgn beliau. Dugaan umhtangga usah cakap laa, memang ada. Tapi biar laa off record je. Biar sy simpan dalam2 kat ati sy nih.

 



Ok, stop dulu sy nak merepek, setakat ni aje dulu, k... Ok... Kalau ader yg still belom tau sape sy, ini la dia sy yg bernama NURULKURSIMAH BINTI KURNAIN atau NURUL a.k.a SHIMA... (^_^)

Ini la saya yg menaip bagai nak rak kt belog nih...hehe...


~ 24 Syaaban 1432H~